Programmering för alla – en demokratifråga

CoderDojo Almedalen

Vi är många som brinner för frågan att föra in programmering i grundskolan. I en alltmer digitaliserad värld vill vi ge dagens barn och unga rätt verktyg för att orientera sig i samhället i framtiden. Vi vill också att de ska ta kommandot över datorn – och inte minst – att lära sig se och tyda komplexa sammanhang, följa logiska kedjor och lösa nya uppkomna problem.

Vi vill öka förståelsen för viktiga kunskaper och färdigheter som kommer vara avgörande för att våra unga ska kunna fungera både som medborgare och medarbetare i vårt framtida samhälle. I takt med att samhället automatiseras och robotiseras i större utsträckning blir just beslutsfattande i komplexa situationer allt viktigare. Var hittar vi rätt information, och hur värderar vi och kvalificerar vi den. Kunskap och förståelse om programmering och datalogiskt tänkande blir viktiga kompetenser i vårt framtida samhälle.

I år lanserar vi CoderDojo Almedalen för första gången. CoderDojo är en öppen programmeringsskola, ett initiativ som utvecklats till en global ideell rörelse med ambitionen att lära barn och unga att programmera. CoderDojo Almedalen arrangeras i syfte att ge politiker och beslutsfattare en inblick i programmeringens grunder, men också en förståelse för det datologiska tänkandet som ger barnen verktyg att förstå komplexa sammanhang, se mönster och lära sig problemlösning. Bakom CoderDojo Almedalen står flera organisationer; CoderDojo Gotland, Linköping och Norrköping, Linköpings universitet, SICS Swedish ICT, Sveriges Ingenjörer samt Mjärdevi Science Park och Codarica. Vi hoppas med denna insats kunna inspirera fler städer runt om i Sverige att starta upp loka CoderDojo-verksamheter.

I East Sweden har vi en stark community kopplat till CoderDojo. Vi har engagerade och drivna personer som gör CoderDojo i Norrköping och Linköping. Vi har människor och organisationer runt om dem som synliggör och uppmärksammar dem. Vi har Linköpings universitet, som bekräftar att programmering och datologiskt tänkande är viktigt. Vi har genomfört politikerdojos i syfte att få politikerna att förstå vikten av dessa frågor. I Norrköping har vi genomfört Hour of Code, I Linköping har vi genomfört CoderDojo Summer Camp för 50 barn och ungdomar i början på sommarlovet. Kommunen och universitet har sökt mer medel för att få ut CoderDojo-konceptet till fritidsgårdarna. Det finns en bred förankring och ett stort intresse för frågan. Vi är många som delar passionen, och hjälps åt att driva frågan framåt.

Denna blogg-post tillkom efter ett inspirerande föredrag hos Hej Digitalt i Almedalen. Tack!

Annonser

Om Talentbrandning

Long time no see. It’s quit a while since I last wrote anything on this blog. Since then I’ve sold my company Skill, and made a career step into the world of science parks and innovative areas. I’m managing Science Park Mjärdevi, situated in Linköping, East Sweden. It is a Science Park with close to 350 high-tech companies striving for gowth and development. One of the biggest challanges is still finding the right competence, so I will from now on continue writing about Talentbranding from this perspective. My perspective is high-tech companies and startups engaged to attract talent as well as companies working with employer branding in order to keep talent.
Det här inlägget postades i Diskussion, Goda exempel, Nyheter och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Programmering för alla – en demokratifråga

  1. Ping: Så gick CoderDojo Almedalen | CoderDojo Sverige

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s